Miodownik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na nadchodzące Święta ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    200 gram masła (ja dałam osełkę)
    2 szklanka cukru
    4 całe jajka
    6 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczka sody
    2 łyżeczki octu winnego
    5 łyżek miodu

    Składniki na krem
    puszka masy krówkowej toffi
    2 serki mascarpone (2x250g)

    200 g orzechów włoskich

    Polewa
    2 czekolady mleczne
    6 łyżek mleka

    Blacha
    25x39
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    sodę zmieszać z octem
    w garnku rozpuścić cukier, miód, masło -tak aby nie było kryształków cukru następnie dodajemy ocet zmieszany z sodą i po jednym jajku ciągle mieszając.Zdejmujemy z ognia dodajemy mąkę najpierw 5 szklanek i wyrabiamy łyżką -jak ciasto się klei dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na 4 placki układamy na papierze do pieczenia.. Placki powinny być bardzo cieniutkie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 5 minut.Placki po wystudzeniu przekładamy masą.
  • 2. Masa
    Serki ubijamy mikserem z masą krówkową dodajemy roztłuczone na miał orzechy(część orzechów zostawiamy na górę)
  • 3. Polewa czekoladowa
    czekoladę rozpuszczamy z mlekiem
    Przekładamy ciasto masą na wierzch dajemy polewę a na to posypujemy rozbite orzechy SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować