1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić na 4 części i rozwałkować każdy kawałek na wielkość blachy na papierze do pieczenia. Pokłóć widelcem (aby w trakcie pieczenia nie powstały nam fale jak w karpatce ;)).
Każdy blat piec przez ok 15min w 180st.C (aż będą zarumienione).
2.Gotujemy mleko, wsypujemy powoli kaszę mannę i cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Kiedy kasza zgęstnieje, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż się rozpuści.
Dzielimy krem na 3 części.
3.Na ostudzony blat ciasta nakładamy 2 łyżki powideł i rozsmarowujemy. Następnie przedkładamy kremem grysikowym, nakładamy kolejny blat, smarujemy powidłami i znowu nakładamy krem.
Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy siekanymi orzechami.
Ciasto schładzamy w lodówce przynajmniej przez 3-4godziny.
Porady
Jeżeli nie lubisz tak słodkiego składnika jak masa krówkowa - możesz zastąpić ją rozpuszczoną gorzką czekoladą (wtedy potrzebujemy 2 tabliczki)!
Komentarze