Miodowe śliwki z bezą i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię owocowe słodko-kwaskowate desery. Tym razem przygotowałam jesienny smakołyk ze śliwkami. Mieszanina zrównoważonych smaków. W 10 minut zaimponujesz rodzinie i gościom.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śliwki (świeże): 12 sztuk
    - miód (naturalny/płynny/wielokwiatowy): 4 łyżki
    - orzechy włoskie: 8 sztuk
    - bezy (białe/małe lub średnie): 10 sztuk
    - kardamon (odrobina mielonego kardamonu): 1 szczypta
    - mascarpone: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowe śliwki z bezą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, polać miodem, posypać kardamonem, wymieszać, dusić na średnim ogniu, cały czas mieszając (powinny zachować kształt, gdyby zaczęły zbytnio mięknąć należy zmniejszyć ogień).
  • 2. Bezy połamać, wrzucić na dno wysokiego naczynia, przekładać śliwkami,ponownie bezy,orzechy,śliwki. Na wierzchu ułożyć orzechy i łyżkę mascarpone, na którym umieścić dekoracyjną bezę.
  • 3. Rady: deser jest słodko-kwaśny, kardamon porawia trawienie, śliwki są zdrowe i pyszne, a duszone w miodzie stają się lepkie i słodko-kwaskowate. Orzechy idealnie pasują do deseru. Jeżeli nie masz kardamonu, dodaj odrobinę cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować