Bardzo lubię owocowe słodko-kwaskowate desery. Tym razem przygotowałam jesienny smakołyk ze śliwkami. Mieszanina zrównoważonych smaków. W 10 minut zaimponujesz rodzinie i gościom.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- śliwki (świeże): 12 sztuk
- miód (naturalny/płynny/wielokwiatowy): 4 łyżki
- orzechy włoskie: 8 sztuk
- bezy (białe/małe lub średnie): 10 sztuk
- kardamon (odrobina mielonego kardamonu): 1 szczypta
- mascarpone: 2 łyżeczki
Miodowe śliwki z bezą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, polać miodem, posypać kardamonem, wymieszać, dusić na średnim ogniu, cały czas mieszając (powinny zachować kształt, gdyby zaczęły zbytnio mięknąć należy zmniejszyć ogień).
2.Bezy połamać, wrzucić na dno wysokiego naczynia, przekładać śliwkami,ponownie bezy,orzechy,śliwki. Na wierzchu ułożyć orzechy i łyżkę mascarpone, na którym umieścić dekoracyjną bezę.
3.Rady: deser jest słodko-kwaśny, kardamon porawia trawienie, śliwki są zdrowe i pyszne, a duszone w miodzie stają się lepkie i słodko-kwaskowate. Orzechy idealnie pasują do deseru. Jeżeli nie masz kardamonu, dodaj odrobinę cynamonu.
Komentarze