Ciasto wawelskie z bezą i orzechami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, cukier, miód, jajka oraz sodę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć dwie blaszki o wym. 21x 33 cm.
2.Ciasto posmarować powidłami.
3.Z białek ubić pianę, dodać cukier i ubijać aż piana stanie się szklista. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć na powidła. Pianę posypać orzechami. Piec w temp. 160 stopni ok. pół godziny. Po tym czasie można uchylić piekarnik i dosuszyć bezę, ew. zmniejszyć temp. bez otwierania drzwiczek.
4.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
5.Masa: W 1 szklance mleka rozpuścić obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń oraz rum. Gotową masą przełożyć placki.
Komentarze