miodowe pączki ziemniaczane

4.5 (163 ocen)

przepyszne pączki, mięciutkie, delikatne, aksamitne w smaku, nikt nie zorientował się że z ziemniaków. jak poczęstowałam teściową to nie chciała uwierzyć że to z ziemniaków, mąż też nie wierzył za pierwszym razem :) bardzo łatwe do zrobienia, zawsze wychodzą i naprawdę pyszne :)))

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    1/2 kg mąki tortowej
    3 jaja
    5 łyżek miodu
    cukier waniliowy
    1/4 szkl oleju
    3 łyżki octu
    5 dkg drożdży

    dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Miodowe pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotowane ziemniaki rozetrzeć lub przepuścić przez praskę lub maszynkę. do lekko ciepłych ziemniaków dodajemy miód i cukier waniliowy oraz drożdże pokruszone i wyrabiamy na jednolita masę żeby składniki dobrze się połączyły.
    kolejno dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  • 2. ciasto pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • do wyrośnięcia 3. z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy na stolnicy i pozwalamy wyrosnąć.
    jeśli nie chcesz robić kulek możesz rozwałkować ciasto na placki grubości około 2 cm i wycinać kieliszkiem lub literatką kółek, które po wyrośnięciu smażymy.
  • smażymy 4. olej należy rozgrzać. pączusie wrzucamy na olej i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
    usmażone pączki wykładamy na talerz z ręcznikami papierowymi żeby odsączyć nadmiar oleju.
    lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem, ale można jeść i bez cukru.
    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować