Aroniówka

5 (1 ocen)

:-)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii
    200 liści aronii
    1/2 litra spirytusu
    1 litr wody
    1 kg cukru
    cukier waniliowy
    1 duża cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Aroniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię myjemy i na całą noc wkładamy do zamrażalki (po zamrożeniu aronie nie są aż tak cierpkie). Liście dokładnie spłukujemy wodą. Cytrynę dokładnie myjemy i razem ze skórą kroimy w plastry. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka i gotujemy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Wlewamy spirytus. Mieszamy całość. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy do leżakowania, na co najmniej 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować