REKLAMA

miód z mniszka..

wyświetlono: 1706 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 1

dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem. Ja go robię od kilku lat

opublikowany: 05.03.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ok 500 kwiatów mlecza
    1 litr wody
    1 duża cytryna
    1 kg cukru
Ocena:

(średnia 5 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

  • kwiaty 1. Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy kwiaty mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy".
  • 2. Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.




  • 3. Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy cukier i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.





  • 4. Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P
  • 5. Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)...
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Miód z mniszka

warto zrobić taki miód

kategoria: Przetwory opublikowany: 18.05.2018 | wyświetlono: 493 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE