Miód z mniszka lekarskiego

5 (165 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełen witamin miód z mniszka idealny na przeziębienie i kaszel.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 sztuk kwiatu mniszka
    1,5 litry wody
    1,5 kilograma cukru
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Miód z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty mniszka zerwać, ale bez łodyg. Wypłukać aby pozbyć się robaczków. Przełożyć do garnka, wlać wodę i dołożyć sparzoną, pokrojoną w plastry cytrynę. Gotować ok. 20 minut. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić a kwiaty odcisnąć przez gazę z nadmiaru soku. Dodać cukier i wyciśnięty sok z drugiej cytryny. Gotować ok. 2 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Zlać gorące do słoiczków i odstawić pod przykryciem, odwrócone do góry dnem aby wystygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Miód Mniszek lekarski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować