Miniserniczki z karmelizowanym jabłkiem

0 (0 ocen)

Miniaturowe serniczki na dwa kęsy, na spodzie z kruszonych ciasteczek owsianych i z dodatkiem karmelizowanych jabłek upieczone w foremce na muffinki

Składniki:

  • NA SPÓD:
    7 dag ciasteczek owsianych z orzechami (można dać troszkę więcej)
    NA MASĘ SEROWĄ:
    45 dag sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
    10 dag mascarpone
    5 dag cukru
    2 jajka rozmiar L
    16 g cukru wanilinowego
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    KARMELIZOWANE JABŁKA:
    1 duże twarde jabłko – u mnie odmiany celesta
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Miniserniczki z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać rózgą.
    Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę.
    Na patelni mocno rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć 2 minuty.
    Posypać cukrem trzcinowym, wymieszać i na średnim ogniu smażyć jeszcze 3 minuty, aż jabłka zaczną nabierać złotego koloru, odstawić z palnika.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na ich dno pokruszyć ciasteczka.
    Masę serową rozłożyć do papilotek, wypełniając je prawie całkowicie.
    Na wierzch nałożyć łyżeczką skarmelizowane jabłka.
  • 3. Włożyć foremkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem.
    Piec 35-40 minut.
    Wystudzić w foremce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mascarpone Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować