Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem

5 (1 ocen)

  • 20 min

Pyszny deser dla wielbicieli kaszy manny i jabłek. Pysznie pachnący cynamonem. Przygotowuje się go bardzo szybko, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam. Najlepiej smakuje gorący lub dobrze ciepły.

  • 20 min

Składniki:

  • Jabłka:
    2 duże dość twarde jabłka
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżka masła
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Manna:
    2 szklanki mleka
    4 łyżki kaszy manny
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza manna z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę.
  • 2. Na gorącą patelnię wsypujemy cukier, mieszając rumienimy go, następnie dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy jabłka. Jabłka dusimy w karmelu często mieszając, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • 3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cukier do smaku, gotujemy do zgęstnienia często mieszając.
  • 4. Do szklanek przekładamy kaszę mannę i jabłka. Podajemy.

Porady

Z przepisu wyszło mi 2 takie porcje jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kasza Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować