Mini szarlotki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do misy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany, ponieważ śmietanę dodajemy dopiero kiedy ciasto będzie już prawie zagniecione.
2.Ciasta nie wyrabiamy długo, tylko do czasu kiedy składniki będą już połączone.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 min
W międzyczasie przekładamy jabłka do miski i mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na płaski płat (wcześniej proszę blat obficie posypać mąką). Płat nawijamy na wałek i przenosimy na foremki. Lekko dociskamy aby ciasto odbiło się.
Formujemy ciasto aby brzegi były równe. Następnie nakładamy nasz "farsz" a na wierzchu naszym mini szarlotek robimy kratkę z pozostałości ciasta.
Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Szarlotki delikatnie wykładamy z foremek dopiero gdy ostygną. Przechylając i stukając w dno foremki.
Podajemy z kleksem pysznej kremowej bitej śmietanki.
Komentarze