Mini szarlotki z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla małych i dużych łasuchów

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenne: 30 dekagramów
    - masło zimne kawałki: 20 dekagramów
    - Żółtko jaja kurzego: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana lub gęsty jogurt: 1 łyżka
    - Cukier puder najlepiej do smaku: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 łyżeczka
    - jabłko obrane i starte na tarce: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini szarlotki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy 1. Mąkę przesiewamy do misy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany, ponieważ śmietanę dodajemy dopiero kiedy ciasto będzie już prawie zagniecione.
  • 2. Ciasta nie wyrabiamy długo, tylko do czasu kiedy składniki będą już połączone.
    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 min
    W międzyczasie przekładamy jabłka do miski i mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
    . Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na płaski płat (wcześniej proszę blat obficie posypać mąką). Płat nawijamy na wałek i przenosimy na foremki. Lekko dociskamy aby ciasto odbiło się.
    Formujemy ciasto aby brzegi były równe. Następnie nakładamy nasz "farsz" a na wierzchu naszym mini szarlotek robimy kratkę z pozostałości ciasta.
    Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Szarlotki delikatnie wykładamy z foremek dopiero gdy ostygną. Przechylając i stukając w dno foremki.

    Podajemy z kleksem pysznej kremowej bitej śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować