Łosoś ze szpinakiem we francuskim kubraczku z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego rozmrożenia.
Jeśli jest świeży wrzucamy na masło i podsmażamy.
Gdy już jest mięciutki a woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek i śmietanę.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Filet dzielimy na cztery kawałki.
Każdy z nich skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 części.
Na prostokątach z ciasta układamy rybę a na niej szpinak
Zawijamy ciasto, bardzo dokładnie sklejając brzegi. Całość posmarować jajkiem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200st piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia się ciasta
3.Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (około 4 cm). Opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia lub z uchyloną pokrywą przez 12 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Ustawić garnek z ziemniakami na małym ogniu, a po około 10 sekundach polać je gorącym olejem i delikatnie przemieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, rozkładając je jedną warstwą w możliwie dużych odstępach. Polać resztą oliwy z garnka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie przewrócić ziemniaki na drugi bok i znów piec przez 15 minut. Jeszcze raz przewrócić i piec przez 15 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec ziemniaki na złoty kolor przez 10 minut (jeśli nadal ziemniaki nie będą zrumienione zgodnie z naszymi oczekiwaniami, można na kilka minut przełączyć piekarnik na funkcję grilla). Po upieczeniu ziemniaki posypać solą i tymiankiem
Porady
Aby brzegi dobrze się skleiły możemy ciasto posmarować białkiem jajka
Komentarze