Łosoś ze szpinakiem we francuskim kubraczku z ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie danie na niedzielny stół

  • 60 min

Składniki:

  • *Składniki*
    na 4 osoby:
    600g fileta z łososia bez skóry
    8 ziemniaków
    2 łyżki oliwy z oliwek
    tymianek suszony
    masło
    szpinak (jeśli mrożony w brykietach - 10 szt brykietów)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    ciasto francuskie
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Łosoś ze szpinakiem we francuskim kubraczku z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
    Wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego rozmrożenia.
    Jeśli jest świeży wrzucamy na masło i podsmażamy.
    Gdy już jest mięciutki a woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek i śmietanę.
    Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Filet dzielimy na cztery kawałki.
    Każdy z nich skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 części.
    Na prostokątach z ciasta układamy rybę a na niej szpinak
    Zawijamy ciasto, bardzo dokładnie sklejając brzegi. Całość posmarować jajkiem.
    Wstawiamy do rozgrzanego do 200st piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia się ciasta
  • 3. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (około 4 cm). Opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia lub z uchyloną pokrywą przez 12 minut.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Ustawić garnek z ziemniakami na małym ogniu, a po około 10 sekundach polać je gorącym olejem i delikatnie przemieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, rozkładając je jedną warstwą w możliwie dużych odstępach. Polać resztą oliwy z garnka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez 15 minut, następnie przewrócić ziemniaki na drugi bok i znów piec przez 15 minut. Jeszcze raz przewrócić i piec przez 15 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec ziemniaki na złoty kolor przez 10 minut (jeśli nadal ziemniaki nie będą zrumienione zgodnie z naszymi oczekiwaniami, można na kilka minut przełączyć piekarnik na funkcję grilla). Po upieczeniu ziemniaki posypać solą i tymiankiem

Porady

Aby brzegi dobrze się skleiły możemy ciasto posmarować białkiem jajka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować