Mini serniczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę żelatyny namaczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy z taka ilością cukru jaka odpowiada naszemu podniebieniu. Łączymy z wystudzona żelatyną. Masę truskawkową wykładamy do kokilek i odstawiamy do lodówki od lekkiego stężenia.
2.Analogicznie przygotowujemy druga połowę żelatyny. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miąższu z laski wanilii. Dodajemy serek homogenizowany i żelatynę.
3.Na masę truskawkową nakładamy masę serową. Chłodzimy kilka godzin do całkowitego stężania. Deser wyjmujemy z kokilek zanurzając je na kilka chwil w miseczce z gorąca wodą. Dekorujemy truskawka i listkiem melisy.
Komentarze