Mini serniczki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe, niezobowiązujący deserek z letnimi owocami. Łączy w sobie kremową konsystencje serka, aromat wanilii i kwaskowe truskawki. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 łyżki żelatyny
    8 łyżek gorącej wody
    400g truskawek + kilka do dekoracji
    cukier do smaku (około ¼ szklanki)
    150ml śmietanki 30%
    laska wanilii
    2-3 łyżeczki cukru pudru
    250g serka homogenizowanego naturalnego
    listki melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini serniczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini serniczki truskawkowe 1. Połowę żelatyny namaczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy z taka ilością cukru jaka odpowiada naszemu podniebieniu. Łączymy z wystudzona żelatyną. Masę truskawkową wykładamy do kokilek i odstawiamy do lodówki od lekkiego stężenia.
  • Mini serniczki truskawkowe 2. Analogicznie przygotowujemy druga połowę żelatyny. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miąższu z laski wanilii. Dodajemy serek homogenizowany i żelatynę.
  • Mini serniczki truskawkowe 3. Na masę truskawkową nakładamy masę serową. Chłodzimy kilka godzin do całkowitego stężania. Deser wyjmujemy z kokilek zanurzając je na kilka chwil w miseczce z gorąca wodą. Dekorujemy truskawka i listkiem melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować