Klasyczne kopytka w nieco odmienionej wersji z dodatkiem zielonego groszku, który nadaje nie tylko delikatnie zielonego koloru ale również delikatnego, groszkowego smaku.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
600g ziemniaków
400g zielonego groszku
200 g mąki
1 jajko M
1 łyżeczka soli
Kopytka groszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc na gładko (tak aby nie było grudek). Można tez użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Groszek gotujemy osolonym w wrzątku z dwoma łyżeczkami cukru przez około 7-8 minut. Miksujemy na gładko.
Ziemniaki i groszek łączymy z jajkiem, mąką i solą. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (od rodzaju ziemniaków i wielkości jajek zależy ile zejdzie mąki). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos.
W dużym garnku zagotowujemy wódę z solą i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.
Komentarze