Kopytka groszkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Klasyczne kopytka w nieco odmienionej wersji z dodatkiem zielonego groszku, który nadaje nie tylko delikatnie zielonego koloru ale również delikatnego, groszkowego smaku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g ziemniaków
    400g zielonego groszku
    200 g mąki
    1 jajko M
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dodatki

Kopytka groszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc na gładko (tak aby nie było grudek). Można tez użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu.
    Groszek gotujemy osolonym w wrzątku z dwoma łyżeczkami cukru przez około 7-8 minut. Miksujemy na gładko.
    Ziemniaki i groszek łączymy z jajkiem, mąką i solą. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (od rodzaju ziemniaków i wielkości jajek zależy ile zejdzie mąki). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos.
    W dużym garnku zagotowujemy wódę z solą i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować