Waniliowo-truskawkowe serniczki na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny deser na zimno idealny na upalne dni !

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SERNIK WANILIOWY:
    600 g serków homogenizowanych
    80 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker

    BISZKOPT KAKAOWY:
    3 jajka
    95g cukru
    65g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowo-truskawkowe serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY:
    1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
    2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru.
    3. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka.
    4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką.
    5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
    6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka.

    SERNIK WANILIOWY:
    1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy.
    2. Serki miksujemy z cukrem.
    3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.

    SKŁADANIE DESERU:

    Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju
    (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) .
    Do każdej wlewamy sernik waniliowy.
    Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek i układamy na wierzchu.
    Tak przygotowane serniczki wkładamy do lodówki.
    Zastygnięty deser wyciągamy z lodówki.
    Szklanki umieszczamy na chwilę w garnku z ciepłą wodą.
    Następnie delikatnie wyciągamy.

Porady

Desery możemy ozdobić kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować