Waniliowo-truskawkowe serniczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAKAOWY:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru.
3. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka.
4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką.
5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka.
SERNIK WANILIOWY:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy.
2. Serki miksujemy z cukrem.
3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
SKŁADANIE DESERU:
Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju
(dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) .
Do każdej wlewamy sernik waniliowy.
Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek i układamy na wierzchu.
Tak przygotowane serniczki wkładamy do lodówki.
Zastygnięty deser wyciągamy z lodówki.
Szklanki umieszczamy na chwilę w garnku z ciepłą wodą.
Następnie delikatnie wyciągamy.
Porady
Desery możemy ozdobić kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty :)
Komentarze