Mini pierożki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Komentarze