Mini pierożki z czereśniami

0 (0 ocen)

Smaczne małe pierożki z czereśniami

Składniki:

  • 2 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    ok. 3/4 szk gorącej wody
    2 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    wydrylowane czereśnie

    śmietana 12 % gęsta
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dania główne

Mini pierożki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
    Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
    Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
    Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
    Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
    Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
    Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
    Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
    Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
    Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować