Mini miodownik piętrowy bez jajek

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne trzysmakowe ciasto miodowe, trzy masy i ażurowe czekoladowe ozdoby.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki miodowe:
    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g miodu akacjowego
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    • szczypta soli
    • łyżka kakao
    • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
    Składniki na masę mascarpone:
    • 250 g serka mascarpone
    • sok z połowy cytryny
    • '2 łyżki miodu akacjowego
    • śmietan fix lub łyżka mleka w proszku
    Na masę makową:
    • 80 g białego maku
    • 75 g herbatników
    • 1/4 szklanki cukru waniliowego
    • 30 g orzechów włoskich
    • 50 g migdałów
    • 330 ml mleka 0,5%
    • łyżka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki miodu akacjowego
    Na masę czekoladową:
    • 6 łyżek miodu akacjowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • czubata łyżka kakao
    • łyżka ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki mleka
    • 200 g masła/ lub margaryny Palma z Murzynkiem
    • 50 g gorzkiej czekolady
    Na ażurowe choinki czekoladowe:
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki mleka
    Na polewę :
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • łyżka masła
    • 2 łyżki mleka
    • dodatkowo 2 łyżeczki dżemu jagodowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mini miodownik piętrowy bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik- przygotowanie ciasta 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta- mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy margarynę Palma z Murzynkiem (z lodówki, zimną) i siekamy. Kiedy już ładnie całość wysiekamy dodajemy miód i śmietanę.
  • miodownik- ciasto 2. Całość szybko wyrabiamy. Dzielimy na 4 równe części.
  • miodownik kakaowy 3. . Dwie pozostaną czyste, do trzeciej dodajemy łyżkę kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • miodownik kawowy 4. . Do czwartej dodajemy łyżeczkę kawy i zagniatamy.
  • pieczenie miodowników 5. Placki pieczemy w tortownicach o średnicy 17 cm wysmarowanym masłem i obsypanych mąką ok. 17-20 minut, 180 stopni, termoobieg.
    Placki studzimy.
  • wierzchnie ciasto 6. Masa makowa: Biały mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Do wystudzonej dodajemy ekstrakt waniliowy. Masa gotowa.

    Masa czekoladowa: 1 szklankę mleka zagotowujemy z miodem. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy składniki sypkie- mąki i kakao. Do gotującego się mleka z miodem dodajemy masę budyniową, zagotowujemy na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i nie będziemy mieli żadnych grudek, ściągamy z ognia. Budyń studzimy. Wystudzony łączymy z utartym masłem/margaryną z ekstraktem waniliowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (warto przed jej siekaniem włożyć ją na chwilę do zamrażalnika, wtedy pójdzie nam to sprawniej).Masa gotowa.

    Masa mascarpone: Mascarpone ucieramy z miodem i sokiem z cytryny, pod koniec dodając śmietan fix lub mleko w proszku. Masa gotowa.



    Jeden jasny krążek smarujemy dżemem jagodowym. Na dżemie rozprowadzamy polewę czekoladową- przygotowujemy ją nad kąpielą wodną rozpuszczając czekoladę z łyżką masła i 2 łyżkami mleka. Placek ten będzie górną warstwą ciasta.
  • składanie miodownika 7. Pora na składanie świątecznego miodownika na bogato:

    Na ładnej paterze/talerzu układamy jasny, czysty krążek ciasta. Smarujemy do masą makową.
  • składanie miodownika 8. Nakładamy placek kawowy, na niego połowę masy czekoladowej. Na nią układamy placek kawowy, na niego połowę masy mascarpone. Na mascarpone kładziemy wcześniej przygotowany placek wierzchni z polewą czekoladową. Boki ciasta smarujemy dokładnie pozostałą masą czekoladową. Do masy tej dookoła przyklejamy nasze ażurowe czekoladowe choinki.
  • choinki czekoladowe 9. Ażurowe ozdoby:
    Czekoladę topimy nad kąpielą wodną dodając odrobinę mleka. Kiedy czekolada będzie płynna przelewamy ją do pisaka cukierniczego. Papier do pieczenia układamy na deseczce. Na papierze pisakiem rysujemy czekoladą ażurowe ozdoby- choinki. Wkładamy je na parę minut do zamrażalnika, żeby czekolada ponownie zastygła.
  • miodownik 10. Trzy choinki układamy dekoracyjnie na górnym placku. Pozostałym kremem mascarpone robimy ozdobny rant na wierzchu ciasta. Gotowe.

    Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy placki nawilgną od mas. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować