KROSTATA z KREME BUDYNIOWYM i OWOCAMI (CROSTATA con CREMA PASTICCERA e FRUTTA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna odsłona włoskiej crostaty, tym razem z kreme budyniowym i świeżymi owocami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g mąki
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    2 żółtka
    skórka z ½ cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli


    na krem budyniowy:
    6 żółtek (lub 3 całe jajka)
    130g cukru
    50 g mąki
    0,5 l mleka
    szczypta soli
    skórka z cytryny lub laska wanili

    dodatkowo:
    owoce sezonowe 

    200 ml wody
    80 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

    sucha fasola, cieciorka soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krostata z kreme budyniowym i owocami (crostata con crema pasticcera e frutta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka. Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.
  • image-207i86j 2. Blaszkę o średnicy ok. Ø 30 cm wyściel papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • image-0br6xln 3. Przykryj rozwałkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 35-40 min.
  • 4. W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. Do dość dużego garnka wlej mleko, wrzuć skórkę z cytryny (w całości i tylko żółtą część, biała jest gorzka) i doproawdź do wrzenia, a następnie wyłacz ogień.
    W misce ubij trzepaczką cukier z żóltkami (ja daje czasami 3 całe jajka i wychodzi równie dobrze) do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczypte soli i połącz z ubitymi z cukrem żółtkami.
    Teraz wlej do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (usuń cytrynową skórkę), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Przestudzić krem od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Krem rozprowadzić na upieczone i lekko przestudzone ciasto (może być zimne) i poukładać owoce.
  • 6. Jeśli krostaty nie podajecie od razu, aby zapobiedz temu, że owoce ściemnieją należy posmarować je odpowiednio przygotowaną żelatyną. W rondelku zagrzać 180 ml wody z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i poczekać, aż ckuier się rozpuści. W pozostałej wodzie rozmieszać skrobię, dodać sok z cytryny. Do gotującej się wody z cukrem wlać rozpuszczoną skrobię. Energicznie wymieszać i gotować przez ok. 1 min. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Letnią żelatyną posmarować owoce. Dzięki temu będą apetyczniej wyglądać, będą świecące i nie zczernieją.
    BUON APPETITO!

Porady

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następniego dnia rozwałkować i upiec. Ciasto będzie lepiej się rozwałkowywać jeśli użyjesz papieru do pieczenia. Rozściel kawałek papieru na blacie, a następnie ułóż kawałek ciasta, rozgnieć go delikatnie dłońmi i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Wałkuj do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Brzoskwinie Jabłka Kiwi Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować