Ciasto Milky Way

0 (0 ocen)

Delikatne, nieprzesłodzone, uwielbiane przez dzieci

Składniki:

  • Biszkopt ( składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm )
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, chwilę ubijać, następnie cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksować na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec biszkopt przez około 30-35 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
    Krem: 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    2 opakowania cukru waniliowego ( w sumie 32 g )
    2 szklanki mleka w proszku ( ja użyłam Bebiko )
    Mleko zagotować z cukrami. Ostudzić. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę, cały czas miksując dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Dobrze wymieszać.
    Polewa: 1/3 kostki margaryny
    4 czubate łyżki cukru pudru
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżka wody.
    Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając aż do rozpuszczenia.
    Ponadto:
    1/2 tabliczka białej czekolady
    1 łyżka mleka
    Czekoladę połamać na kawałki dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem. Po całości rozsmarować polewę czekoladową. Poczekać aż ściągnie i na to zrobić kleksy z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować