Delikatne, nieprzesłodzone, uwielbiane przez dzieci
Składniki:
Biszkopt ( składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, chwilę ubijać, następnie cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksować na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec biszkopt przez około 30-35 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Krem: 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania cukru waniliowego ( w sumie 32 g )
2 szklanki mleka w proszku ( ja użyłam Bebiko )
Mleko zagotować z cukrami. Ostudzić. W międzyczasie miękkie masło utrzeć na gładką masę, cały czas miksując dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Dobrze wymieszać.
Polewa: 1/3 kostki margaryny
4 czubate łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka wody.
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając aż do rozpuszczenia.
Ponadto:
1/2 tabliczka białej czekolady
1 łyżka mleka
Czekoladę połamać na kawałki dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem. Po całości rozsmarować polewę czekoladową. Poczekać aż ściągnie i na to zrobić kleksy z białej czekolady.
Komentarze