Migdałowo-gryczane ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na formę do pieczenia. Dziurkujemy spód.
3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami i cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować. Jak zacznie kipieć dodajemy mleko z budyniem i mieszamy na gładką masę tak aby nie powstały grudki. Zagotować i zestawić z ognia.
Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na spód ciasta wylewamy budyń na na to układamy owoce. Na sam wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 40 minut.
Komentarze