Wiśniowiec z kremem cappuccino i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie równe części.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec kawę. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać do niej łyżeczkę kakao, krótko zmiksować.
3.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć mniejszą część jasnego kremu, ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Na nie pozostały krem i ciasto. Wierzch posmarować ciemną masą i posypać kokosem.
Komentarze