Wiśniowiec z kremem cappuccino i biszkoptami

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Efektowne i smaczne ciasto, bardzo polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    320g mąki
    220g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    4 szklanki mleka
    4 żółtka lub 2 jajka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    4 łyżki cukru pudru
    7 łyżek kawy cappuccino w proszku

    Dodatkowo:
    Opakowanie okrągłych biszkoptów
    Około ¾ szklanki niesłodzonej mocnej kawy z mlekiem
    Kokos do dekoracji
    1 łyżeczka kakao w proszku do masy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Nalewki Kawy Cappuccino

Wiśniowiec z kremem cappuccino i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie równe części.
  • 2. Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec kawę. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać do niej łyżeczkę kakao, krótko zmiksować.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć mniejszą część jasnego kremu, ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Na nie pozostały krem i ciasto. Wierzch posmarować ciemną masą i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować