Migdałowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Piec 15 min w temp. 170 stopni. ( Blaszka 24x38)
2.Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę dokładnie roztrzepać z mąkami i żółtkami. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i spirytusu.
3.Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Pod koniec połączyć z wystudzoną żelatyną
4.Złożenie ciasta:
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to krakersy, następnie równomiernie rozsmarować krówkę, na to kolejna warstwa krakersów, po czym wyłożyć ubitą śmietanę i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze