Mięso z szynki pieczone w plastrach w winnej, francuskiej marynacie

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    300g pieczarek

    Marynata:
    1/3 szklanki białego wina
    4 łyżki musztardy
    4 łyżki keczupu
    3 łyżki śmietany
    4 łyżki octu winnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso z szynki pieczone w plastrach w winnej, francuskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
  • 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować