Zając

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niestety nie posiadam zdj. przekroju ponieważ robiłam ten tort na święta wielkanocne i tort przejechał w Wielki piątek autem ponad 200km... Tort był pyszny dzieciaki go uwielbiały bo blaty ciasta zrobiłam w wiosennych kolorach: żółty,zielony,różowy,czerwony,pomarańczowy;)....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Tortownica 23cm
    przepis na 5 blatów
    360 g masła
    210 g cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    6 jaj
    300 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    6 łyżeczek mleka

    Krem:
    500 ml śmietany 36%
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    4 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    barwniki spożywcze
    ozdoby do dekoracji
    papier do pieczenia
    2 kromki chleba
    100 ml wrzątku
    2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
    1szt. rafaello

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
    dalej ubijając dodawać po jednym jajku.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać powoli stopniowo do ciasta.
    Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki i dodać po odrobinie barwnika spożywczego. Mieszać tak długo aż powstanie jednolita masa i równy kolor.
    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Każdy blat piec ok. 15min. w temp.180 st. C. Studzić na papierze wtedy przypieczona część ciasta ładnie odejdzie.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno , dodać mascarpone ,śmietan-fixy i cukier puder. Przełożyć cały tort kremem śmietanowym.
  • 3. Tort przełożony kremem kroimy na pół. Jedną połowę stawiamy na paterze i wycinamy nożem mały trójkąt w taki sposób powstanie głowa i szyja z drugiej połowy wycinamy nogi i rączki.
  • 4. Z kromek chleba wycinamy kształt uszu. Uszy wstawiamy na 10 min do piekarnika roz. do temp.180 st. C by zrobiły się twarde. Do wrzątku dodajemy kakao i tak przygotowanym płynem malujemy uszy z chleba. Można użyć chleba razowego będzie prościej lub można zrobić uszy,wąsy ,oczy i inne części zajączka z masy marcepanowej [(ja poszłam na łatwiznę;)]
  • 5. Tort dekorujemy kremem śmietanowym według uznania.... (ja dodałam odrobinę żółtego barwnika, oczy zrobiłam z kolorowych drażetek , brwi i wąsy zrobiłam z czekolady,paznokcie z płatków migdałowych i drażetek,zęby z pastylek gum do żucia, uszy z chleba,ogonek z rafaello a język i usta z płatków czerwonej róży z masy marcepanowej. Tort podawać schłodzony najlepiej po 1 dniu leżakowania w lodówce.

Porady

Tort można spokojnie przewieźć samochodem nawet 4godz.:) krem wytrzymał:) drażetki zaczęły puszczać kolor poza tym zając przetrwał podróż;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować