Mięsna lasagne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam mięso mielone. Można z niego wyczarować naprawdę niezliczoną ilość potraw, a przy tym smacznych i aromatycznych :) Dzisiejsze moje danie jest jednym z nich…mięsna lasagne, lubiana przez moich żarłoków :) Robię ją również dla gości i każdy się nią zachwyca.

  • 2 godz.

Składniki:


  • płaty lasagne (należy sprawdzić ile płatów potrzebujemy na pokrycie dna naczynia żaroodpornego i pomnożyć to przez ilość warstw)
    75dkg mięsa mielonego
    1 cebula (opcjonalnie por)
    3-4 pomidory świeże wyparzone i obrane ze skórki lub pomidory z puszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka bazylii
    sól, pieprz do smaku
    30dkg sera żółtego (ja użyłam Gouda)
    sos beszamelowy z http://bymagda.blog.pl/2013/06/09/sos-beszamelowy/
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsna lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty lasagne gotujemy al’dente. Należy uważać przy wyjmowaniu ich z wody, by się nie rozerwały. Oblewamy zimną wodą i układamy każdy osobno. Ja gotuję po 3 płaty, by uniknąć ich przywierania do siebie w trakcie gotowania.
  • 2. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulą/porem na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Smażymy do czasu, kiedy mięso będzie usmażone, a warzywa miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy w/w przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy już tylko chwilkę.
  • 3. Przygotowujemy sos beszamelowy wg przepisu z http://bymagda.blog.pl/2013/06/09/sos-beszamelowy/
  • Mięsna lasagne 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem/olejem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Następnie mięso, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem żółtym. I powtarzamy kolejność z następną warstwą. Na wierzchu muszą być płaty lasagne polane sosem beszamelowym i posypane dużą ilością sera żółtego.
  • Mięsna lasagne 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na około 45 min. do momentu zarumienienie się sera żółtego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować