Masa z brzoskwiniami:
0,5 l śmietany kremówki
1 śnieżka
2 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
1 puszka brzoskwiń
Masa z galaretką:
300 ml kremówki
1 galaretka brzoskwiniowa (u mnie gruszkowa, bo nie miałam innej)
Dodatkowo:
1 duża paczka biszkoptów
1 szkl naparu z kawy rozpuszczalnej
1 słoiczek dowolnych powideł (najlepsze brzoskwiniowe)
Polewa:
100 g margaryny lub masła
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
ew. posypka cukrowa lub wiórki kokosowe
Mgiełka brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąki i proszek zmieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać stopniowo przesiane mąki. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać olej. Piec 25-30 minut 1 180 stopniach.
Ja nigdy nie mierzę czasu pieczenia biszkoptu. Patrzę, czy ciasto odchodzi od ścianek blaszki. Wtedy wyjmuję z piekarnika.
2.Biszkopt ostudzić.Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować powidłami.
3.Masa z brzoskwiniami:
Brzoskwinie osączyć, pokroić w niewielką kostkę.Kremówkę ubić ze śnieżką. Dodać cukier puder. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wmieszać pokrojone brzoskwinie. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki na 15 - 20 minut.
4.Masa z galaretką:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.Ostudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę.Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
5.Biszkopty nasączyć w kawie, ułożyć na cieście.
6.Polewa:
Margarynę, śmietanę, cukier i kakao podgrzać mocno na wolnym ogniu (nie gotować).Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić.
Lekko ciepłą polewę wylać na biszkopty.
Całość chłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze