Mgiełka brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekkie ciasto, które zachwyca delikatnoącią

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt (cienki):
    3 jajka
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżki oleju rzepakowego

    Masa z brzoskwiniami:
    0,5 l śmietany kremówki
    1 śnieżka
    2 łyżki cukru pudru
    3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
    1 puszka brzoskwiń

    Masa z galaretką:
    300 ml kremówki
    1 galaretka brzoskwiniowa (u mnie gruszkowa, bo nie miałam innej)

    Dodatkowo:
    1 duża paczka biszkoptów
    1 szkl naparu z kawy rozpuszczalnej
    1 słoiczek dowolnych powideł (najlepsze brzoskwiniowe)

    Polewa:
    100 g margaryny lub masła
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 18%
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
    ew. posypka cukrowa lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty Galaretki

Mgiełka brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąki i proszek zmieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać stopniowo przesiane mąki. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać olej. Piec 25-30 minut 1 180 stopniach.

    Ja nigdy nie mierzę czasu pieczenia biszkoptu. Patrzę, czy ciasto odchodzi od ścianek blaszki. Wtedy wyjmuję z piekarnika.
  • 2. Biszkopt ostudzić.Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować powidłami.
  • 3. Masa z brzoskwiniami:
    Brzoskwinie osączyć, pokroić w niewielką kostkę.Kremówkę ubić ze śnieżką. Dodać cukier puder. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Wmieszać pokrojone brzoskwinie. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki na 15 - 20 minut.
  • 4. Masa z galaretką:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.Ostudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę.Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.
  • 5. Biszkopty nasączyć w kawie, ułożyć na cieście.
  • 6. Polewa:
    Margarynę, śmietanę, cukier i kakao podgrzać mocno na wolnym ogniu (nie gotować).Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić.
    Lekko ciepłą polewę wylać na biszkopty.
    Całość chłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować