Meksykański chłodnik z selerem naciowym

4.5 (194 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający chłodnik z kolendrą i selerem naciowym sprawdzi się na przyjęciach i jako letnia propozycja obiadowa

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek: 4 sztuki
    - pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek: 1 sztuka
    - świeża kolendra: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - sok pomidorowy: 200 mililitrów
    - Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
    - chili pieprz cayenne: 1 szczypta
    - sok z limonki: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - gałązki selera naciowego do dekoracji: 8 sztuk

    - dojrzałe awokado: 1 sztuka
    - sok z limonki: 4 łyżki
    - drobno pokrojona mała cebula: 1 sztuka
    - drobno pokrojony ząbek czosnku: 1 sztuka
    - drobno pokrojona papryczka jalapeño: 1 sztuka
    - pokrojony w kostkę pomidor bez skóry: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
    - Świeża kolendra i natka do smaku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Meksykański chłodnik z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado.
  • 2. Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą.
  • 3. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować