Orzeźwiający chłodnik z kolendrą i selerem naciowym sprawdzi się na przyjęciach i jako letnia propozycja obiadowa
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek: 4 sztuki
- pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek: 1 sztuka
- świeża kolendra: 1 pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- sok pomidorowy: 200 mililitrów
- Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
- chili pieprz cayenne: 1 szczypta
- sok z limonki: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- gałązki selera naciowego do dekoracji: 8 sztuk
- dojrzałe awokado: 1 sztuka
- sok z limonki: 4 łyżki
- drobno pokrojona mała cebula: 1 sztuka
- drobno pokrojony ząbek czosnku: 1 sztuka
- drobno pokrojona papryczka jalapeño: 1 sztuka
- pokrojony w kostkę pomidor bez skóry: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
- Świeża kolendra i natka do smaku: 1 łyżka
Meksykański chłodnik z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado.
2.Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą.
3.Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.
Komentarze