Bardzo dobrze pasuje na śniadanie, na kolację, albo na imprezę, na spotkanie rodzinne. Polecam.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
seler naciowy - 6 gałązek
5 jajek
puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
20 cm pora z białą częścią
puszka ananasa
pieprz czarny świeżo mielony
sól
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki syropu spod ananasów
łyżka soku z cytryny
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Sałatka warstwowa z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Obrać i każde pokroić na cztery części.
Umyte i osuszone gałązki selera zetrzeć na tarce do warzyw, albo drobniutko pokroić. Pora pokroić w półplasterki. Fasolę wyłożyć na sito i przelać zimną woda. Poczekać żeby obciekła. To samo zrobić z kukurydza. Ananasy z puszki pokroić w małe kawałki.
W salaterce ( średnica 20 cm ) na dno wyłożyć połowę selera. Na selerze ułożyć jajka. Jajka oprószyć solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na jajka wyłożyć czerwona fasolę, a na fasolę ananas. Następnie pozostałą część selera naciowego. Teraz kukurydza i kolejna warstwa to por.
Z podanych składników zrobić sos. Sałatkę polać sosem. Przed podaniem można schłodzić kilka minut w lodówce.
Smacznego.
Komentarze