Sałatka warstwowa z selerem naciowym

4.49 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo dobrze pasuje na śniadanie, na kolację, albo na imprezę, na spotkanie rodzinne. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • seler naciowy - 6 gałązek
    5 jajek
    puszka czerwonej fasoli
    mała puszka kukurydzy
    20 cm pora z białą częścią
    puszka ananasa
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól

    200 ml gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki syropu spod ananasów
    łyżka soku z cytryny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Dodatki

Sałatka warstwowa z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty na sałatkę warstwową 1. Jajka ugotować na twardo. Obrać i każde pokroić na cztery części.
    Umyte i osuszone gałązki selera zetrzeć na tarce do warzyw, albo drobniutko pokroić. Pora pokroić w półplasterki. Fasolę wyłożyć na sito i przelać zimną woda. Poczekać żeby obciekła. To samo zrobić z kukurydza. Ananasy z puszki pokroić w małe kawałki.
    W salaterce ( średnica 20 cm ) na dno wyłożyć połowę selera. Na selerze ułożyć jajka. Jajka oprószyć solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na jajka wyłożyć czerwona fasolę, a na fasolę ananas. Następnie pozostałą część selera naciowego. Teraz kukurydza i kolejna warstwa to por.
    Z podanych składników zrobić sos. Sałatkę polać sosem. Przed podaniem można schłodzić kilka minut w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Fasola Kukurydza Por Sałata Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zaskoczyć gości? Sałatka gyros warstwowa to sprawdzony przepis!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować