Pyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit...
40 min
Składniki:
opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ u mnie- Hortex
1 cukinia młoda
1 cebula
2 łyżki masła
sól morska do smaku
papryka ostra do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry
100 g sera żółtego
Meksykańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśnikowe ciasto: Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut. Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby.
2.Warzywny farsz:w rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze 3-4 minuty aż cukinia lekko zmięknie.
3.Każdy naleśnik posmarować z jednej strony ostrym ketchupem paprykowym,rozłożyć warzywne nadzienie złożyć lub zrolować,końce owinąć w folię aluminiową posypać po wierzchu startym serem żółtym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*c około 5 minut aż ser się lekko stopi.Podawać od razu po przyrządzeniu udekorować prze podaniem listkami natki pietruszki .
Komentarze