Mega jabłkowy placek kruchy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto z ogromna ilością jabłek. Mało ciasta dużo witamin. Ciasto idealnie kruche poperfumowane olejkiem waniliowym. Duży wkład z jabłuszek z dość sporą dozą cynamonu. Cudowny zapach w domu i mega doznanie smakowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    olejek waniliowy

    3 łyżki cukru pudru

    4 żółtka

    3 łyżki zimnej wody

    200g masła

    5 kg jabłek

    cukier do smaku

    cynamon do smaku

    sok z 1 cytryny

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mega jabłkowy placek kruchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy łyżką . Dodajemy pokrojone drobno zimne masło. Kruszymy ciasto rękami. Dodajemy żółtka i zimna wodę . Wyrabiamy ciasto.Formujemy kulę. Wstawiamy ja do lodówki na ok 30 min. Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy sok z cytryny , cukier i cynamon mieszamy . Ciasto dzielimy na pół. Jedna część rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka lekko odciskamy i układamy na cieście. Resztę ciasta ścieramy na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 min. Po upieczeniu ,zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować