Mazurek orzechowy z kajmakiem domowej roboty z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wielkanoc się zbliża, czas pomału kompletować przepisy z daniami na tę okazję. Tym razem przedstawiam Mazurka na orzechowym spodzie, bardzo kruchy i maślany do tego nadzienie z kajmaku własnej roboty, który robi się szybko i łatwo. Mazurek pyszny jest od razu po upieczeniu i zestygnięciu masy. Nie m

  • 30 min

Składniki:


  • 1 szklanka mielonych orzechów
    1 szklanka mąki pszennej
    3 żółtka
    125 g masła
    1 szklanka cukru pudru trzcinowego

    nadzienie:

    200 g masła
    1 szklanka cukru ( ja dałam 1/2 szklanki i użyłam cukru brązowego)
    1 szklanka mleka w proszku
    3 żółtka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek orzechowy z kajmakiem domowej roboty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu mazurka:

    W melakserze ubić na puch żółtka z cukrem pudrem, dodać, małymi porcjami lekko rozmiękczone masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, gdy składniki się połączą dodać zmielone orzechy.

    Całość wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto, nadać kształt.

    Piec w temp 180 stopni C przez 15 minut następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni C (do zarumienienia). Ciasto po wyciągnięciu jest miękkie, potrzeba czasu aby stwardniało lekko.

    Przestudzić i przykryć masą kajmakową.


  • 2.
    Przygotowanie nadzienie:

    Masło roztopić razem z cukrem, gdy już będą roztopione i połączone w jedną masę, dodać mleko w proszku. Wymieszać, zmniejszyć ogień i chwilę gotować często mieszając do połączenia masy.

    Gdy masa lekko przestygnie, dodać mocno mieszając pojedynczo żółtka. Szybko przełożyć na wierzch ciasta i poczekać aż zastygnie. Przyozdobić migdałami, skórką z pomarańczy, czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować