mazurek orzechowy

4.5 (198 ocen)

uwielbiam piec ciasta, a to szczególnie smakuje mojej rodzinie

Składniki:

  • Ciasto:50 dkg mąki
    20 dkg margaryny
    20 dkg cukru pudru
    2 jaja
    2 łyżki miodu
    2 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżka sody

    Masa orzechowa:
    20 dkg orzechów siekanych
    10 dkg cukru
    12 dkg margaryny
    2 łyżki miodu

    Masa:
    1 budyń z cukrem
    Kostka masła
    15 dkg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać dodać sodę i margarynę posiekać nożem. Dodać przesiany cukier, cale jajo i dalej siekać. Miód roztopić w ciepłym mleku, dodać do całości. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. 2 z nich upiec.
  • 2. Masa orzechowa: Wszystko to usmażyć na słabym ogniu na złoty kolor. Gorące położyć na 3 części ciasta surowego i upiec.
  • 3. Ugotować gęsty budyń. Połączyć z masłem.
  • 4. przełożenie
    Placek-
    Masa-
    Placek-
    Masa-
    Placek z orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na mazurek kajmakowy!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować