MAZUREK ORZECHOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i mocno orzechowy przepyszny mazurek, który znika momentalnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1,5 szkl mielonych orzechów włoskich
    1k. margaryny
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Masa orzechowa:
    5 łyżek kaszy manny
    3/4 szkl mleka
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1 cukier waniliowy

    Do przełożenia dżem u mnie wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkować przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 20 minut w 180 C
    Masa orzechowa: Kaszę mannę gotujemy na mleku i studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzoną kaszę mannę, a na koniec dodajemy orzechy.
    Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, następnie na dżem wykładamy masę orzechową i dekorujemy według uznania.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować