MAZUREK ORZECHOWY

  • wyświetlono: 648 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Delikatny i mocno orzechowy przepyszny mazurek, który znika momentalnie.

  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
0,5 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1,5 szkl mielonych orzechów włoskich
1k. margaryny
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:
5 łyżek kaszy manny
3/4 szkl mleka
15 dag mielonych orzechów włoskich
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1 cukier waniliowy

Do przełożenia dżem u mnie wiśniowy

Sposób przygotowania przepisu:

MAZUREK ORZECHOWY

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkować przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 20 minut w 180 C
    Masa orzechowa: Kaszę mannę gotujemy na mleku i studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzoną kaszę mannę, a na koniec dodajemy orzechy.
    Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, następnie na dżem wykładamy masę orzechową i dekorujemy według uznania.
    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Orzechowy mazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek krówkowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek krówkowy

Mazurek to obowiązkowe ciasto...

Marchewkowy mazurek

Dodane przez: Jaga85

Marchewkowy mazurek

Mazurek to słodkie, kruche ciasto,...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Patrycja33

Mazurek kajmakowy

Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli...

Mazurek truskawkowy

Dodane przez: programistapogodzinach

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: Megg

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny...

Mazurek

Dodane przez: zuzanna31

Mazurek śmietankowy

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE