Mazurek a’la Twix

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W Polsce bardzo znane jest również ciasto na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą. Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    100 g herbatników
    100 g mąki
    100 g masła
    30 g cukru pudru(3 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    3 żółtka
    ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
    krem
    460 g masy kajmakowej
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    100 g cukru pudru
    50 ml wody
    30 g żelatyny(3 łyżki)
    1 żółtko
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej
    30 g masła
    dodatkowo
    200 ml śmietany 30%
    30 g śmietanfix(1 opakowanie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Mazurek a’la twix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki miksujemy na drobno. W misce mieszamy mąkę, zmielone herbatniki, proszek do pieczenia oraz cukier puder. dodajemy żółtka oraz zimne masło. Całość łączymy ze sobą. Jeśli jednak składniki nie chciały się połączyć to dodajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę z ciasta. Pieczemy dalej w 180 stopniach przez kolejne 15 minut. Studzimy.
    Śmietanę 30 % mocno chłodzimy. Następnie ubijamy. Pod koniec ubijania śmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy.
    Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do lodówki na 15 minut.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję masło. Całość łączę ze sobą. Ciasto wyjmuję z lodówki. Gotową polewę rozsmarowuję na cieście. Studzę.
    Śmietanę 30%(mocno schłodzoną) ubijam na sztywno. Dodaję opakowanie śmietanfixu. Całość krótko miksuję.
    Na wystudzonej polewie tworzę ozdobne kleksy z bitej śmietany. Gotowe ciasto schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować