Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

5 (182 ocen)

Ciasto po przekrojeniu do złudzenia przypomina drożdżowe. Dopiero po spróbowaniu można się przekonać, że zupełnie inaczej smakuje. Dość długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej tortowej
    3 jajka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka naturalnej maślanki
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    KRUSZONKA:
    5 dag masła
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    DODATKOWO:
    35 dag śliwek
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek.
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku.
    Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.
    Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.
  • 3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.
    W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.
    Całość posypać kruszonką.
  • 4. Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).

Porady

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować