Maślankowe babeczki cytrynowe

4.5 (196 ocen)

  • 35 min

Pyszne, delikatne babeczki cytrynowe oprószone cukrem pudrem-polecam do herbaty, kawki a takze i na deser dla dorosłych i dla maluchów:)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka maslanki
    1 1/3 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g miękkiego masła
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    sok i skórka z 1\2 cytryny ( mozna tez dodac aromat do ciast cytrynowy)
    szczypta soli
    cukier puder
    ----oraz
    papilotki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Maślankowe babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i solą Masło ucieramy wraz z cukrem. Następnie dodajemy jajko . Do masy dodajemy połowę suchych składników i miksujemy. Następnie wlewamy pół szklanki maślanki , mieszamy. Wsypujemy resztę składnikówi pozostała maślankę oraz sok i skóre z połowy cytryny.Mieszamy.
    Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok.20 min.
    Zostawiamy do wystudzenia a nastepnie opruszamy cukrem pudrem:)Smacznego

Porady

wychodzi około 10 sztuk babeczek, Składniki na babeczki powinny miec temp. pokojowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować