Marynowane kulki z cukinii

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące kuleczki idealne jako dodatek do marynowania grzybów oraz solo, do sałatek i dań obiadowych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 słoiki 0,5 l
    1 duża cukinia - około 3 kg
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
    1 szklanka octu 10%
    3 szklanki wody
    1 czubata łyżka soli
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kulki

Marynowane kulki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane kulki z cukinii 1. Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół.
  • Marynowane kulki z cukinii 2. Łyżką stołową wydrążyć bardzo dokładnie pestki, tak aby pozostał sam miąższ.
  • Marynowane kulki z cukinii 3. Do czystych słoików wrzucić po ząbku czosnku i po pół łyżeczki kolorowego pieprzu.
  • Marynowane kulki z cukinii 4. Łyżeczką do wydrążania owoców formować kulki z cukinii i wrzucać je bezpośrednio do słoików, do 3/4 wysokości.
  • Marynowane kulki z cukinii 5. Ocet, wodę, sól i cukier zagotować w garnku.
    Wypełnione cukinią słoiki zalać gorącą zalewą.
    Zakręcić i postawić do góry dnem.
    Otwierać najwcześniej po dwóch tygodniach, smacznego!

Porady

Cukinia powinna być duża i mięsista, aby bez problemu dało się uformować ładne kulki. Słoiki warto urozmaicić papryczkami chilli i kulkami z dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować