Kulki dyniowe słodko-kwaśne

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Pyszne słodko-kwaśne kulki z dyni, które smakiem zaskakują gości. Jedzący pierwszy raz zawsze zastanawiają się z czego kulki są zrobione.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 dynia
    Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych:
    • 3 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 40 dkg cukru
    • kilka goździków
    • laska cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle Przekąski Kulki

Kulki dyniowe słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki.
    • Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek.
    • Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku.
    • Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików.
    • Zagotować składniki zalewy, pogotować ok. 5 minut.
    • Wyjąć goździki i cynamon, zalać gorącą zalewą dynię w słoikach.
    • Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Porady

Pasteryzacja to wstawienie słoików do garnka, zalanie wodą do 3/4 wysokości i gotowanie 15 minut od zawrzenia wody. Następnie wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować