Marynowane krewetki z sosem cytrynowym

4.5 (164 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zauważyłam, że kolorowe dania przyciągają naszą uwagę. Z całą pewnością przyjemniej się zasiada do cudnie kolorowego talerza.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki świeże oczyszczone: 80 gramów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy grubo mielony: 1 szczypta
    - pikantna przyprawa w młynku Kamisa: 1 szczypta
    - papryka pepperoni (wąski paseczek): 1 plaster
    - cytryna: 1 sztuka
    - świeży koperek (gałązki): 3 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - białe wino: 60 mililitrów
    - śmietana Rama: 40 mililitrów
    - makaronu jajecznego ze szpinakiem i pomidorami: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marynowane krewetki z sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:

    Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę pepperoni. Doprawiamy solą, pieprzem i pikantną przyprawą. Wkładamy do marynaty krewetki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mieszamy.
  • 2. Makaron gotujemy all dente, odcedzamy i układamy na talerzykach.
  • Krewetki z sosem 3. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy zamarynowane krewetki. Smażymy i dodajemy wino, sok z wyciśniętej cytryny i startą na tarce do parmezanu skórkę cytrynową. Dusimy bez przykrycia aż wino odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku . Dusimy jeszcze około 3 minuty i pod koniec dodajemy posiekany koperek. Nakładamy na makaron. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować