Marynowane grzybki

  • wyświetlono: 1172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na zimę jak znalazł :)

89blondyna89

Składniki

Na 1,5 kg grzybów leśnych: 1 łyżka soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 1 cebula

ZALEWA :

3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
3 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
cebula pokrojona w krążki

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzybki

  • 1. Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie. Wyjąć z wody i odsączyć.
  • 2. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min.
  • 3. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
  • 4. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Pasteryzować około 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakigrzybyPrzetworymarynowane

Komentarze

Podobne przepisy

prawdziwki marynowane

Dodane przez: capri

grzybki marynowane

Jako, że grzybobranie dzisiejsze...

grzybki marynowane

Dodane przez: kasienka1987

grzybki marynowane

przysmak z lasu .

grzybki

Dodane przez: goshia

Marynowane grzybki

Odrobina lata zamknięta w słoiku

Marynowane borowiki

Dodane przez: Kloruś

Marynowane borowiki (grzybki)

Dzisiejszy wypad do lasu zaowocował...

Grzybki leśne marynowane

Dodane przez: alaaa

Grzybki leśne marynowane

Leśne grzybki w octowej zalewie...

grzyby marynowane w occie

Dodane przez: agnieszka8883

Marynowane grzybki

Uwielbiam grzyby! Uwielbiam zabierać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE