Marynowane grzybki

4.49 (162 ocen)

Na zimę jak znalazł :)

Składniki:

  • Na 1,5 kg grzybów leśnych: 1 łyżka soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 1 cebula

    ZALEWA :

    3 szklanki wody,
    1 szklanka octu 10%,
    3 łyżeczki cukru,
    1,5 łyżeczki soli,
    kilka ziaren pieprzu,
    kilka ziarenek ziela angielskie,
    kilka liści laurowych,
    cebula pokrojona w krążki
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie. Wyjąć z wody i odsączyć.
  • 2. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min.
  • 3. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
  • 4. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną. Pasteryzować około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować