Marynowane grzyby słodko-kwaśne

  • wyświetlono: 5230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki.

palinos

Składniki

Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki)
sól
do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu
Zalewa:
450 ml octu spirytusowego
50 ml wody
0,5 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

  • 1. Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć.
    Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona.
    Gotować grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
    W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
    Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotować i wyłączyć gaz. Zalewy nie trzeba dłużej gotować.
    Ugotowane grzyby odcedzić na sicie i gorące nakładać do słoików. Grzyby powinno się nakładać luźno, nie ugniatać w słoiku.
    Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

image-0p2g2r9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane tradycyjnie

Robię różne zalewy do leśnych grzybów....

image-02mayqa

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjne grzyby marynowane

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Byłam wczoraj w lesie i nazbierałam...

Marynowane grzyby w zalewie octowej.

Dodane przez: bienpyt

Marynowane grzyby w zalewie octowej

Marynowane grzyby w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE