Gruszki marynowane

  • wyświetlono: 7243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak co roku marynuję je w słodkiej lekkiej octowej zalewie .Doskonale nadają się do pieczonych mięs lub samodzielna przekąska.

bogusia82
  • 4 porcje
  • 40min

Składniki

2 kilogramy gruszek

Zalewa:

1 szklanka octu

4 szklanki wody

2 szklanki cukru

kilka goździków

kora cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki marynowane

  • 1. Składniki zalewy zagotowujemy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do gorącej zalewy i gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania, aż będą szkliste. Gorące przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zlewą, dodajemy po kilka goździków. Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem, do momentu aż ostygną.

Porady

Gruszki można 5 minut pasteryzować,ale nie koniecznie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaGruszki marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

Gruszki w octowej zalewie

Dodane przez: alaaa

Gruszki w octowej zalewie

Gruszki w occie to świetny dodatek...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

gruszki w syropie

Dodane przez: Joatar

Gruszki w syropie

Pamiętam że w dzieciństwie uwielbiałam...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE