Gruszki marynowane

4.49 (192 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak co roku marynuję je w słodkiej lekkiej octowej zalewie .Doskonale nadają się do pieczonych mięs lub samodzielna przekąska.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek

    Zalewa:

    1 szklanka octu

    4 szklanki wody

    2 szklanki cukru

    kilka goździków

    kora cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotowujemy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do gorącej zalewy i gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania, aż będą szkliste. Gorące przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zlewą, dodajemy po kilka goździków. Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem, do momentu aż ostygną.

Porady

Gruszki można 5 minut pasteryzować,ale nie koniecznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować