Marchewkowe ptysie z karmelizowaną marchewką

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetny pomysł na pyszny deser z marchewką i banalnie prosty !:)
Nietypowe ptysie z marchewką !:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    -opakowanie ciasta francuskieego
    -300 ml śmietany 30 %
    - 3 duże marchewki

    DODATKOWY SKŁADNIK PODSTAWOWY:
    -miód

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżeczka masła

    DEKORACJA:
    -cukier puder
    -galaretką
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Marchewkowe ptysie z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozwijamy ciasto francuskie wycinamy kółka za pomocą szklanki/literatki zalezy jak duże chcemy zrobić ptysie. To będzie dolna część. Górną część robimy z pasków które zwijamy w taki kapelusik. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
  • 2. Wstawiamy marchewke do gotowania (pokrojona w kostkę ) musi ugotować się do miekkości. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy -pod koniec ubijania dodajemy cukier puder -odstawiamy do lodówki. Ugotowana marchewkę blendujemy (dodajemy 3 łyżeczki miodu) czekamy aż wystygnie- wystygnięte puure z marchewki dodajemy do bitej śmietany i mieszamy.
  • 3. Upieczone i wystygnięte ptysie układamy na talerz - bitą smietanę przekładamy do rękawa i wypełniamy cały krązek śmietaną (dolny)-kładziemy górę ptysia i gotowe.
  • 4. Jedną marchewkę obieramy i scieramy na tarce na grubych oczkach . Roztapiamy łyżeczkę masła na patelni wrzucamy startą marchewkę i podsmażamy aż będzie szklista- na koniec dodajemy 3 łyżeczki miodu i mieszamy -przez ok 5 minut.
    Gotową marchewką polewamy ptysie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować