Marchewkowe ptysie z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwijamy ciasto francuskie wycinamy kółka za pomocą szklanki/literatki zalezy jak duże chcemy zrobić ptysie. To będzie dolna część. Górną część robimy z pasków które zwijamy w taki kapelusik. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
2.Wstawiamy marchewke do gotowania (pokrojona w kostkę ) musi ugotować się do miekkości. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy -pod koniec ubijania dodajemy cukier puder -odstawiamy do lodówki. Ugotowana marchewkę blendujemy (dodajemy 3 łyżeczki miodu) czekamy aż wystygnie- wystygnięte puure z marchewki dodajemy do bitej śmietany i mieszamy.
3.Upieczone i wystygnięte ptysie układamy na talerz - bitą smietanę przekładamy do rękawa i wypełniamy cały krązek śmietaną (dolny)-kładziemy górę ptysia i gotowe.
4.Jedną marchewkę obieramy i scieramy na tarce na grubych oczkach . Roztapiamy łyżeczkę masła na patelni wrzucamy startą marchewkę i podsmażamy aż będzie szklista- na koniec dodajemy 3 łyżeczki miodu i mieszamy -przez ok 5 minut.
Gotową marchewką polewamy ptysie.
Komentarze