MARCHEWKOWE KOPYTKA

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Marchewkowe kopytka to prosty sposób na bardzo smaczny i niedrogi obiad. A co najważniejsze zdrowy.

  • 40 min

Składniki:

  • • 60 dag marchewek
    • 20 dag mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • ½ pęczka koperku
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić je, ostudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
  • 2. Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.
  • 3. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku ostrożnie wkładać kopytka. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię a następnie wyjmować łyżką cedzakową.
  • 4. Na patelni roztopić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia, stale mieszając. Kopytka przełożyć na talerze i polać przygotowaną bułka tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować