Marchewkowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić je, ostudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
2.Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.
3.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku ostrożnie wkładać kopytka. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię a następnie wyjmować łyżką cedzakową.
4.Na patelni roztopić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia, stale mieszając. Kopytka przełożyć na talerze i polać przygotowaną bułka tartą.
Komentarze