Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie i lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polewą czekoladową. Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka,
    jajka 5 szt,
    marcepan 200 g,
    skorka z cytryny 1,5 łyżeczki,
    olejek migdałowy 1 łyżeczka,
    masło 200 g,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    gruszki 3 szt,

    polewa:
    czekolada mleczna pół tabliczki,
    śmietanka 30% 3 łyżki,

    dodatkowo:
    bułka tarta 2 łyżki,
    olej 1 łyżka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz mąkę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy gotową masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim piekarniku ciasto piekło się 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Sporządzamy polewę: Czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na palnik i rozpuszczamy czekoladę, należy przez cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką to polewamy wierzch ciasta. Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować