Ciasto z masą czekoladową i gruszkami

0 (0 ocen)

Czekolada i gruszki to doskonałe połączenie.

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szkl maki
    1 łyżeczka pr do pieczenia
    kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada
    Masa czekoladowa:

    3 tabliczki mlecznej czekolady
    750 ml śmietany 30% lub 36%

    Dodatkowo:

    gruszki w syropie

    lub

    5 gruszek
    1/2 szklanki cukru
    sok z 1 cytryny
    czekolada gorzka starta na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto z masą czekoladową i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C.
    ruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić.

    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować