Małe pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą oraz przestudzoną zeszkloną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki. Wodę zagotować z połową kostki rosołowej i do gotującej wrzucić przygotowane małe pulpeciki. Gotować do momentu aż wszystkie pulpeciki wypłyną na wierzch. Ugotowane pulpeciki delikatnie wyjąć z wywaru. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
2.Mąkę rozmieszać w 1/4 szkl zimnej wody tak aby nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Na koniec sos doprawić papryką ostrą, pieprzem, solą oraz suszoną bazylią. Do gotowego sosu pomidorowego włożyć ugotowane wcześniej pulpeciki i jeszcze całość gotować na małym ogniu ok. 10 min.
3.Gotowe małe pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z kaszą jęczmienną, posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze