Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Średni

Wytwórnia Octu i Majonezu „Ocetix” Sp. z o.o. wprowadziła na rynek majonez pomorski extra, który jest produkowany według tradycyjnej receptury z użyciem najwyższej jakości surowców. Dzięki niemu sałatki i śledzie, a w szczególności jajka będą smakowały wyśmienicie. Jego konsystencja i delikatny smak pozwala również na zastosowanie, jako element dekoracyjny różnych potraw. Polecamy na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 4 świeże makrele, bez głów i wyfiletowane (można zastąpić świeżym śledziem, dorszem bałtyckim
    lub filetami flądry)
    sól, pieprz
    średniej wielkości por
    4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
    5 łyżek majonezu Pomorski Extra Ocetix
    pęczek natki pietruszki
    6 niezbyt dużych cykorii (najlepiej białych i czerwonych)
    2 pęczki drobnego szczypiorku
    8 dag masła
    8 filetów anchois w oleju
    łyżeczka mąki
    sok i skórka z 1 cytryny
    sok z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrele bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i solimy.
  • 2. Ustawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę.
  • 3. Pora obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zieloną część, a białą ostrym nożem kroimy w jak najcieńsze plasterki.
  • 4. W miseczce łączymy musztardę z majonezem Z pergaminu do pieczenia wycinamy duże 4 prostokąty, na każdym układamy, skórą do dołu, po makrelowym filecie, nakładamy porcję sosu majonezowo-musztardowego, przykrywamy drugim filetem skórą do góry, smarujemy sosem i obsypujemy porami.
  • 5. Luźno zamykamy papier nad rybą, aby wewnątrz powstała przestrzeń do cyrkulacji powietrza.
  • 6. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
  • 7. Serwujemy z sałatką z cykorii i anchois: cykorię kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy posiekane fileciki anchois i lekko zgniatamy widelcem, po chwili wyławiamy. Na tłuszcz ścieramy z cytryny łyżeczkę skórki, dokładamy drugą część masła, posypujemy mąką, rumienimy przez minutę, wciskamy sok z cytryny i pomarańczy, wkładamy anchois. Wszystko po minucie przerzucamy do miski z cykorią, delikatnie mieszamy i podajemy do gorącej ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować