Ryż jaśminowy z piersią z kaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Średni

Przepis na pyszne danie od marki Kupiec

  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego KUPIEC
    2 piersi z kaczki
    2 kapusty pak choi
    olej sezamowy do smażenia
    1 papryczka chili
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    szczypiorek i sezam do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż jaśminowy z piersią z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
  • 2. Pierś z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej patelni i smaż, aż skóra będzie ładnie przyrumieniona i wytopi się tłuszcz. Obróć piersi na drugą stronę, przysmaż tylko chwilę, żeby mięso ścięło się z zewnątrz. Przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Wyciągnij, przykryj folią aluminiową i odłóż na bok.
  • 3. Na patelnię wlej odrobinę oleju sezamowego, wrzuć pak choi podzieloną na osobne liście i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smaż, aż kapusta lekko zmięknie, przełóż z patelni. Na tę samą patelnię wylej miód i sos sojowy. Chwilę smaż, aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i dołóż kaczkę. Obtocz ją w powstałym sosie, przełóż na deskę i pokrój w plasterki.
  • 4. Na talerze wyłóż ryż, kapustę z chili i kaczkę. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Więcej inspirujących przepisów kupiec.pl/blog

#ZdrowaRadoscZycia

  • Ryż jaśminowy jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego. 
  • Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem przypominającym  zapach  miodu i jaśminu.
  • Jest powszechnie stosowany w kuchni tajskiej, ale też doskonale sprawdza się w  lekkich daniach takich jak zupy czy desery.
  • Jest uważany za bogate źródło węglowodanów i błonnika. Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.
  • Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią.

Inne przepisy tego użytkownika

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować