Ryż jaśminowy z piersią z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
2.Pierś z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej patelni i smaż, aż skóra będzie ładnie przyrumieniona i wytopi się tłuszcz. Obróć piersi na drugą stronę, przysmaż tylko chwilę, żeby mięso ścięło się z zewnątrz. Przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Wyciągnij, przykryj folią aluminiową i odłóż na bok.
3.Na patelnię wlej odrobinę oleju sezamowego, wrzuć pak choi podzieloną na osobne liście i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smaż, aż kapusta lekko zmięknie, przełóż z patelni. Na tę samą patelnię wylej miód i sos sojowy. Chwilę smaż, aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i dołóż kaczkę. Obtocz ją w powstałym sosie, przełóż na deskę i pokrój w plasterki.
4.Na talerze wyłóż ryż, kapustę z chili i kaczkę. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
Ryż jaśminowy jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego.
Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem przypominającym zapach miodu i jaśminu.
Jest powszechnie stosowany w kuchni tajskiej, ale też doskonale sprawdza się w lekkich daniach takich jak zupy czy desery.
Jest uważany za bogate źródło węglowodanów i błonnika. Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.
Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią.