Sernik śliwkowy w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na pyszny sernik z produktami marki Krasnystaw

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    20 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w paski
    100 ml wódki
    jajko
    16 dag cukru
    pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
    45 ml oleju roślinnego
    150 ml greckiego jogurtu
    13 dag mąki, przesianej
    4 dag kakao w proszku
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    90 ml espresso, zaparzonego

    masa serowa:
    50 dag mielonego twarogu
    16 dag cukru
    łyżeczka mąki kartoflanej
    3 jajka
    pół łyżeczki ekstraktu wanilii

    ganache:
    80 ml śmietanki kremówki
    10 dag gorzkiej czekolady
    łyżka masła
    4 łyżki posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik śliwkowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto:
    Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na godzinę.
    W dużej misce jajko łączymy z cukrem, wanilią, olejem i jogurtem.
    Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Składniki mokre łączymy z suchymi, a na koniec dolewamy kawę i wszystko mieszamy.
    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy pergaminem. Brzegi nacieramy masłem.
    Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temp. 180°C.
  • 2. Na masę:
    Twaróg ucieramy z cukrem, mąką, jajkami i wanilią.
    Dodajemy śliwki i staramy się delikatnie zamieszać.
    Wlewamy masę serową na ciasto czekoladowe i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 50-60 min. Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
  • 3. Na ganache:
    Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę oraz masło.
    Mieszamy, aż się stopi i powstanie gładki krem.
    Ganache wylewamy na wierzch schłodzonego sernika, posypujemy pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Jogurt grecki Krasnystaw może być  być dodatkiem do wielu dań: surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów i ciast. Jest gęstszy i ma bardziej kremową konsystencję.

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Ten tradycyjny wyrób ma właściwości nie tylko odżywcze, ale także lecznicze i kosmetyczne. Masło "Ekstra" z Krasnegostawu wyróżnia specyficzna, aksamitna konsystencja i pełnowartościowy smak. Od wielu lat obecne jest na polskich stołach. Świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować